Ο όρος γκρίζα λύματα (γνωστά ως greywater) περιλαμβάνει αυτά που προκύπτουν από τα οικιακά λύματα αν διαχωρίσουμε τα λύματα τουαλέτας (WC) και τα λίπη, δηλ. όσα προέρχονται από πλυντήρια, μπανιέρες, ντους και νεροχύτες μπάνιου και κουζίνας (με την προϋπόθεση ότι υπάρχει λιποσυλλέκτης για την αφαίρεση των λιπών).
Τα γκρίζα λύματα (απόνερα εκτός WC), αν και λιγότερο «βρώμικα» από το λύματα τουαλέτας και τις συνδυασμένες αποχετεύσεις, εξακολουθούν να περιέχουν ρυπαντές, που πρέπει να αφαιρεθούν, πριν επαναχρησιμοποιηθούν. Η σωστή επεξεργασία και η επί τόπου επαναχρησιμοποίηση τους έχει σημαντικά δυνητικά οφέλη. Τα συστήματα επεξεργασίας των γκρίζων λυμάτων συμβάλλουν στην εξοικονόμηση του νερού και στη βελτιστοποίηση της χρήσης του. Χρησιμοποιώντας τα:
- Θα μειώσετε την κατανάλωση νερού της κατοικίας σας, έχοντας αντίστοιχο οικονομικό όφελος στο λογαριασμό του νερού.
- Θα μειώσετε την ανάγκη για πόσιμο νερό, δηλ. τις απαιτήσεις της υπάρχουσας παροχής νερού, βελτιώνοντας έτσι τη διαθεσιμότητά της.
- Θα μειώσετε την ποσότητα των λυμάτων που καταλήγουν στο αποχετευτικό σύστημα, το οποίο έχει ένα σημαντικό περιβαλλοντικό και ενεργειακό όφελος.
Η BioMicrobics παρέχει απλά και προηγμένα συστήματα επεξεργασίας γκρίζων λυμάτων και συσκευές ανάκτησης και ανακύκλωσης τους για οικιακή, μη πόσιμη χρήση:
- BioBarrier® GWMBR® – Greywater Membrane BioReactor (MBR): «Βραβευμένο» σύστημα επεξεργασίας BioBarrier® σχεδιασμένο μόνο για γκρίζα λύματα με σταθερά υψηλές αποδόσεις για εφαρμογές επαναχρησιμοποίησης. >> Περισσότερα…
- Recover® – Residential Water Recovery (RWR) System: Σύστημα ανάκτησης & ανακύκλωσης γκρίζων λυμάτων. Συλλέγει το νερό του ντους, εφαρμόζει φιλτράρισμα και απολύμανση, ώστε το νερό να χρησιμοποιείται για τα ξεπλύματα της τουαλέτας. >> Περισσότερα…
Στο παρακάτω σχήμα φαίνονται τα δίκτυα ύδρευσης-αποχέτευσης μια κατοικίας με οικολογική διαχείριση νερού και απονέρων. Στην αποχέτευση καταλήγουν μόνο τα λύματα τουαλέτας (γνωστά ως blackwater).
Τα συστήματα επεξεργασίας γκρίζων λυμάτων εμπίπτουν στην «ορθολογική χρήση του νερού των πράσινων κατασκευών». Τα «πράσινα κτίρια» απαιτούν συστήματα εξοικονόμησης νερού και ενέργειας και στα πλαίσια αυτά μια επανεξέταση των υδραυλικών αποχέτευσης του νερού από τις βρύσες και το μπάνιο, διαχωρίζοντας αυτό από τα λύματα τουαλέτας.
* Στο διάγραμμα της πίτας παρουσιάζονται τα συνήθη ποσοστά της χρήσης του νερού σε ένα μπάνιο. Είναι χαρακτηριστικό πως το ξέπλυμα της τουαλέτας είναι η καταλληλότερη εφαρμογή για τα γκρίζα λύματα, καθώς στα περισσότερα σπίτια σε μια μέρα ο όγκος του νερού που χρησιμοποιείται για τα ξεπλύματα της τουαλέτας ισοδυναμεί με τον όγκο των απόνερων που παράγονται από ένα ντουζ. Το νερό που καταναλώνεται κατά τη διάρκεια ενός ντους 10 λεπτών μπορεί να ξεπλύνει την τουαλέτα σας έως και 20 φορές, μειώνοντας τη συνολική κατανάλωση πόσιμου νερού του σπιτιού σας έως και 30%.